INVESTITIILE IMOBILIARE RAMAN O AFACERE PROFITABILA SI IN 2019
Investitia in imobiliare inseamna mai mult decat sa cumperi un loc pe care sa-l numesti ‘’acasa’’.
In ultimii 50 de ani a devenit o practica de investitii din ce in ce mai populara. Piata imobiliarelor este foarte ofertanta la nivel de castiguri, dar cu mecanisme mai complexe decat investitia in actiuni si obligatiuni.
In acest articol, vei afla care sunt cele mai eficiente si simple metode de investitie in imobiliare.
Proprietatile inchiriate
Aceasta este o investitie practicata dintotdeauna, la fel ca si detinerea de terenuri. O persoana cumpara o proprietate si o inchiriaza. Proprietarul se ocupa de plata ipotecii, a taxelor si costurilor de intretinere a acesteia din chiria perceputa. Cand se vor termina ratele ipotecii, chiria poate creste, oricum, profitul va fi mai mare.
In plus, proprietatea se poate aprecia in valoare in acest interval, lasand proprietarul cu un activ mai valoros.
Ca in orice investitie, sunt si neajunsuri. Poti sa nu gasesti chirias, sau sa dai peste unul care avariaza proprietatea. Vei avea un cash flow lunar negativ, trebuind sa te lupti ca sa-ti acoperi ratele ipotecii. Mai exista si posibilitatea de a nu gasi proprietatea intr-o zona cu rata de neocupare mica, unde oamenii vor sa inchirieze. Poate ca cea mai mare diferenta intre aceasta investitie si altele e cantitatea de munca si timp alocate pentru intretinerea ei.
Cand cumperi o actiune, o lasi in cont, sperand ca ii va creste valoarea in timp. Daca investesti in proprietati de inchiriat, ai mai multe responsabilitati. Daca nu functioneaza incalzirea, esti sunat in mijlocul noptii s-o repari. Iar daca nu vrei sa te ocupi personal, alti bani trebuie alocati unor servicii specializate.
Grupuri de investitii in imobiliare
Sunt un fel de fonduri mutuale mici pentru proprietati inchiriate. Daca vrei o proprietate pentru a o inchiria, dar nu vrei bataia de cap ce vine la pachet cu a fi proprietar, aceasta poate fi solutia pentru tine. O companie cumpara sau construieste un set de blocuri de apartamente pe care investitorii le pot cumpara prin intermediul companiei, alaturandu-se, astfel, respectivului grup. Un singur investitor poate detine una sau mai multe unitati autonome de spatiu locuibil, dar grupul de investitii le gestioneaza pe toate, colectiv. Ei se ocupa de intretinere, publicitatea locurilor vacante si gasirea chiriasilor, pentru un procent din chiria lunara.
Chiria e in numele investitorului si toate unitatile pun la comun o parte din chirie pentru a acoperi locurile neinchiriate. Asta inseamna ca vei avea de unde sa-ti platesti ratele, chiar daca nu ai chirias. In teorie, grupurile de investitii in imobiliare reprezinta o metoda eficace de a investi. Dezavantajul e ca acestea sunt supuse acelorasi taxe care bantuie industria fondurilor mutuale.
Trading cu imobiliare
Aceasta este latura ‘’salbatica’’ a investitiilor imobiliare. La fel ca si traderii de zi, care sunt departe de investitorii buy-and-hold, traderii imobiliari sunt o specie cu totul diferita de proprietarii care cumpara si inchiriaza. Ei cumpara proprietati subevaluate sau aflate intr-o piata ‘’hot’’, cu intentia de a le revinde dupa trei sau patru luni pentru profit. Metoda de ‘’flipping property’’, se bazeaza pe valoarea intrinseca a proprietatilor, fara a le aduce modificari calitative. Dezavantajul este ca investitorii nu isi vor putea plati ratele pe termen lung daca nu reusesc sa plaseze proprietatea in timp util din cauza unei piete nefavorabile.
O alta varianta o reprezinta acei investitori care fac bani prin cumpararea de proprietati la preturi rezonabile si adaugarea de valoare prin renovarea lor. Poate fi o investitie pe termen lung, in functie de amploarea imbunatatirilor. Dezavantajul este ca necesita timp investit intensiv, de multe ori investitorii nepermitandu-si sa achizitioneze mai multe proprietati in acelasi timp.
REIT-urile
Un fond de investitii imobiliare (REIT) este creat atunci cand o corporație (sau trust) foloseste banii investitorilor pentru a achizitiona si opera proprietati generatoare de venituri. REIT-urile sunt cumparate si vandute pe marile burse, la fel ca orice alta actiune.
La fel ca actiunile normale care platesc dividende, REIT-urile sunt o investitie solida pentru investitorii de pe piata de valori care doresc un venit regulat. Spre deosebire de celelalte investitii in imobiliare, REIT-urile permit investitii non-rezidentiale, cum ar fi mall-uri sau cladiri de birouri si sunt foarte lichide. Cu alte cuvinte, nu vei avea nevoie de un agent imobiliar pentru a te ajuta sa-ti incasezi investitia.
Concluzie
Acestea sunt doar cateva exemple de metode simple si eficace de a investi in imobiliare. Insa exista nenumarate variatii si combinatii de procedee prin care investitorii pot profita din potentialul pietei imobiliarelor. Exista si dezavantaje, dupa cum am vazut, asa ca inainte de a te lansa in investitii, cantareste cu grija costurile si beneficiile.