Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni, locul cu o istorie de peste 400 de ani.

 

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zona actuala a Palatului Cotroceni are o istorie ce dateaza inca de la sfarsitul secolului al 17-lea cand domnitorul Serban Cantacuzino a construit pe acel loc o manastire, defrisand intens zona.

Doua secole mai tarziu, domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei intervine asupra complexului ce includea manastirea, palatul dar si spatiul unde astazi se afla Gradina Botanica, in ideea restaurarii dar si pentru crearea unei legaturi directe cu capitala. Astfel a luat nastere drumul care astazi separa Gradina Botanica de curtea Palatului Cotroceni.
Palatul Cotroceni a fost construit în stilul baroc, specific civilizaţiei occidentale europene a acelor vremuri.
In prezent, Palatul gazduieste Administratia Prezidentiala si poate fi vizitat doar cu programare telefonica sau online pe site-ul institutiei.

Locul este plin de istorie, aici avand loc numeroase evenimente de o importanta istorica deosebita. La 1821 Tudor Vladimirescu isi aseza aici tabara iar cativa zeci de ani mai tarziu, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, palatul capătă statutul de reşedinţă oficială de nivel european.
Ulterior, in perioada 1893 – 1895 s-a construit palatului princiar, destinat lui Ferdinand, printul mostenitor al tronului. In anul Marii Uniri din 1918, Puterile Centrale au semnat la Cotroceni tratatul cunoscut ca “Pacea de la Bucuresti”

În anul 1918, la Cotroceni a fost semnat, cu Puterile Centrale, tratatul cunoscut sub numele de Pacea de la Bucureşti. După Marea Unire, palatul a cunoscut modificari şi adăugiri efectuate de arhitectul Grigore Cerchez. Prinţesa, ulterior regina Maria, a lăsat la Cotroceni o amprentă inconfundabilă, personalizare care poartă pecetea spiritului său cu înclinaţii vădit artistice.

Palatul Prezidential poate fi vizitat cu ocazia “Zilei portilor deschise”,  iar de-a lungul anilor fiecare presedinte al Romaniei a permis vizitarea Palatului cu diferite ocazii.

Corpul istoric al palatului a fost deschis vizitatorilor in 1991 si a devneit ulterior Muzeul Cotroceni fiind inclusa in 2009 si biserica Cotroceni in complexul ce poate fi vizitat.