Perspective imobiliare: 2016 aduce construcții pentru segmentul mediu-superior

Anul 2015 a fost unul bun, pentru piața imobiliară. Bun prin comparație cu termenii redefiniți, de după momentul 2008-2009. S-au construit proiecte noi, s-au vândut atât locuințe noi cât și vechi, s-au accesat credite din toate categoriile, clienții și vânzătorii au început să își alinieze pretențiile, iar per total, piața pare revitalizată. Cu toate acestea, specialiștii vorbesc despre un echilibru precar al segmentului imobiliar și economic, în România. Anul 2016 începe cu optimism, dar precauția este în continuare vitală.

santierUltimul an a însemnat întărirea trendului de stabilizare, pe piața imobiliară din România. Totul indică direcția normalității: clienții nu mai pretind exclusiv prețuri derizorii sub pretextul prăbușirii economice, iar vânzătorii nu mai pretind prețul pe care l-au achitat înainte de criza economică. Băncile au început din nou creditarea, atât pe segmementul Prima Casă, cât și în cazul produselor standard. Dezvoltatorii au reușit să vândă o mare parte dintre locuințele cu care au rămas blocați încă din 2008, iar lichiditatea a fost folosită pentru a construi clădiri noi, dedicate cererii actuale. Dar acesta este abia începutul, iar cererea este încă insuficient satisfăcută.

S-a construit mult pe segmentul Prima Casa, dar în rest, mai nimic. Nu sunt suficiente nici măcar produsele pentru bugetul superior de Prima Casă, pentru clienții care au 65.000-70.000 de euro de plasat în apartamente. În mod real, segmentul mediu nu a avut un progres, iar în acest context, cumpărătorii au pus presiune să se construiască produsele de care au ei nevoie”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, manager Neocasa.

Pentru 2016 se anunță construcții pe segmentul mediu-superior și de lux

Astfel, pentru anul 2016 se anunță un ritm susținut de construcții pe segmentele unde oferta nu întrunește cererea, cu atât mai mult cu cât programul Prima Casă 2016 a devenit o certitudine. Lipsa unui asemenea program, în acest moment, ar putea avea efecte devastatoare pentru întreaga economie.

Stabilitatea economică nu este un reală, resimțită în piață. Oamenii încă sunt încordați. Nu ne permitem să renunțăm la Prima Casă nici acum, nici în viitor, cel puțin pe termen scurt și mediu. Sunt zone în București unde se construiește masiv și aproape exclusiv pentru Prima Casă. Dacă programul ar înceta, acei dezvoltatori ar intra în colaps”, continuă Ruxandra Cleciu.

Zonele centrale și semi-centrale sunt curtate de tot mai mulți investitori

Printre zonele care ar trebui să prindă avânt anul viitor sunt cele centrale și semicentrale, unde infrastructura a fost îmbunătățită sau există în derulare proiecte de amploare. Acestea sunt zonele dedicate clienților de lux, români sau străini, cu bugete generoase. Dezvoltatorii din aceste zone sunt companii de prestigiu, cu planuri de afaceri bine puse la punct.

Încă de la începutul anului, mai multe fonduri de investiții s-au arătat interesate de achiziții, în zona centrală. Caută în special suprafețe mari de teren, peste 1.000 mp, care se vând cu sume cuprinse între 1.200 și 3.000 euro/mp. Din păcate, suprafața de teren disponibilă este tot mai mică, iar multe dintre terenurile care sunt interesante, sunt grevate de complicații juridice. În orice caz, există rezolvare pentru toate, iar investitorii vin adesea cu echipe solide de avocați”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marcel Pană, avocat specializat în imobiliare LandMark W.W.

Indiferent de zonă, de proiect sau de preț, anul 2015 a cristalizat o schimbare importantă de atitudine, în rândul clienților: ei sunt din ce în ce mai informați, știu exact ce să ceară și pretențiile lor sunt pertinente. Internetul a devenit un factor de decizie în fiecare tranzacție, fiind sursa de informare a majorității clienților. Cei care reușesc să cumuleze aceste informații cu cele oferite de un agent imobiliar profesionist, pot ajunge să aibă o viziune clară asupra pieței imobiliare, a oportunităților pe care aceasta le aduce și asupra a ceea ce urmează să se întâmple.